Pages

Saturday, June 30, 2012

This is my way of handling problems ..

Assalamualaikum readers!

Walaupun saya selalu nampak gembira, senyum sampai ke telinga, tapi hakikatnya saya ada masalah yang agak banyak la. ==", takpe, takpe. Mana ada orang yang takde masalah kan? Baby pun ada masalah. Bila mak dia tak layan dia nangis, tu kira masalah la untuk dia. Uwaa, uwaaa, mama tak layan~ >_< Tapi baby is baby, adults are adults. Yang dah besar memang tahu dan faham la what PROBLEMS are, right?


Macam-macam orang akan buat bila diorang ada masalah. Ada yang nangis (saya salah sorang nya, hakk), ada yang tak makan, ada yang nak terjun bangunan (nauzubillah, mintak dijauhkan), dan macam-macam lagi la. Menangis tu perkara biasa bagi kaum hawa la especially nya. Tak salah menangis kalau itu boleh mengurangkan beban tu sikit. Sementara takde shoulder to cry on kan. Sob, sob, sob. Yang penting, sediakan tisu banyak-banyak dulu. ='(


Ok, bila saya ada problems, saya akan buat benda-benda di bawah ni :


1. Menulis dalam buku kecil ini . Lovely Bear nama dia.



thanks lovely baby bear sebab sudi teman kiter time kiter sedih~
macam-macam tulis kat sini.
dah tulis tu, arrrgh! lega nya =)


tengok baby bear cakap apa : everyday with you ^^,
hee


2. Tenangkan fikiran dekat koridor hostel. Nyaman nya, dengan kehadiran lembu-lembu yang kiut.


sangat tenang dengan kewujudan pokok nan menghijau~ Alhamdulillah.
Semoga pokok ini kekal di situ, terhindar dari ditebang.
Kalau tak, hilang lah keindahan, kehijauan yang kami sukai ini.


nampak tak tiang elektrik tu?
kat situ lah tupai, burung yang bermacam-macam warna & jenis, dan kadang-kadang
musang suka bermain. hee. indahnya simfoni alam ni.
 that's why i love this special port.


3. Duk sorang-sorang dekat tangga layan perasaan ~ 


tangga blok uthman.
kat sini la tempat bergayut telefon, kat sini jugak la air mata selalu menitis.
sob, sob, sob. 
tangga yang penuh memori. ~konon~


4. sumbat earphone dekat telinga dan -La La La- alunan muzik meng-conquer ruang telinga.


 dengar lah lagu yang boleh menenangkan perasaan ye.
jangan pulak, bila stress, pegi pulak play lagu metal. ==" apokono eh jang?
tak ke haru..


5. Duk mengadap laptop. =D


 walaupun selalu je buat hal, i love you always lappy. ^___^


6. dan sudah tentu lah, Quran sumber inspirasi dan motivasi ku. Sepatutnya no 1 dalam list ni. ==".


 
bacalah ayat-ayatNya, 1 page sehari pun dah Alhamdulillah.
moga-moga, Allah sentiasa mentarbiah dan menyentuh hati-hati kita dengan ayat-ayatNya
yang indah, penuh motivasi dan penuh peringatan. 
Dan yang paling penting, supaya kita tak lalai dan menjauh dari Dia Yang Maha Esa ^^, 
InsyaAllah, semua orang boleh. Chaiyokk, chaiyokk !


Sedikit sharing is caring bersama :
Jika kalian punya masalah, mengadulah pada Dia yang memegang hati-hati manusia. 
Mengadulah pada Dia apa jua masalah kalian, kerana Dia adalah sebaik-baik Perancang. Moga dengan doa dan usaha, Allah merancang yang terbaik untuk kita.



Dan ingatlah, Allah berfirman dalam surah Ar- Ra'd yang maksudnya :
 ''.. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati jadi tenteram''.
(13:28)

Istighfar banyak-banyak okey ;-) 
Apapun masalahnya, InsyaAllah ada jalannya.
Don't worry, keep on praying ^^,




don't forget to smile ^_____^



6 keyboard writings:

Renuka Gunasekaran said...

nak tanya! nape ye semuanya 'bear'??? U know what i mean ??=p

pemerhatiSejati said...

hey, takde kena mengena ! haha. it's just a state of coincidence i think ('',?) haha

NOSFERATU said...

saye nk culik awak punye bear,,,, ur bear hahahahahahahahahahah

pemerhatiSejati said...

tak boleh.... bear tu disimpan kat tmpat paling safe skali. hahaha =D

SimplySeoul said...

duduk di tangga? wooww so sentimental. hehe i guess we have different ways in handling stress right.

pemerhatiSejati said...

simply seoul: yes, quite often i did that. hehe. feels a bit released after sitting there =) yeah, true. different people, different ways right?

Post a Comment