Pages

Sunday, July 17, 2011

Elaun dimanfaatkan, jiwa aman damai. Cayalah.

Anda dikehendaki melihat gambar di bawah dan mengarang esei mengenainya. 


 cuba kira sume sekali ada berapa? dapat jawab, akak bagi kopiko.


ni pandangan dari tepi. nama buku-buku tebal ni. 
those are all related to our course.


ni yang paling tebal ye. literature. aigoo. 

Pada hemat saya lah, selama saya belajar ni, ini lah 1st time saya beli buku sebanyak ini sekaligus. Bukan sahaja sebanyak ini, malah harganya juga paling mahal pernah saya beli. Pergh. Dulu masa SPM, beli ansur-ansur sebab biasiswa BKP limit rm 150 je sebulan. So, agak-agak voleh ke beli begini punya banyak sedepuk ini macam? Tidak lah kan. Paling koman pun dulu, beli 2 buah buku rujukan yang tebal-tebal, tapi kos nya under RM 50. Jadi, boleh dilihat dan disemak lah perbezaan zaman sekolah baju putih kain biru dan juga zaman belajar di peringkat yang lebih tinggi ni. Banyak bezanya tu. 

Dulu, setiap kali biasiswa keluar, alasan yang digunakan untuk keluarkan duit ialah-"beli kalkulator, beli buku rujukan dan alat tulis." Tu je la alasan standard. Padahal tak beli pun. Ish, ish, ish. Rasa membazir betul haku ni zaman muda remaja dan kurus-kurus dulu. KFC lah, beli entah hape-hape je. Sekarang tak boleh macam tu dah, elaun kena budget betul-betul dan tepat. Save sikit. Duit elaun ditumpukan sepenuhnya untuk hal-hal study kat sini. Tapi ada jugak lah kan necessity hati yang perlu dipenuhi. Kang tak pasal-pasal kempunan je. Sape nak jawab tu? 

Okayh lah bebeh, can you guess the price of those books? Ok, ok. Let's reveal the truth. Plus minus, all together it cost me about RM 337. Tapi kalau kira-kira balik, murah pe? 7 buku=RM 300 something. Kan, kan? Masalahnya sekarang ialah----->mana nak simpan buku yang banyak nutrient ni sume? Loker dah full dengan folder yang dijaga rapi untuk pihak MQA. Meja? Aku tak suka letak banyak-banyak buku atas dia. Tapi nampaknya, terpaksa lah kan. Ke ada orang nak sponsor rak buku? Boleh la maklumkan ye. Desperately need a book rack! Ya ha ha!

p/s    Essay done! Yipppieee~

2 keyboard writings:

ıʇɐʎɐpıɥ lnɹnu said...

waaaa...tesl do need a hell lot of MONEY~
our allowance allocated ONLY for that thing kut.. *sigh! i had to buy a bunch of books too..i did buy those books,but read none of it.nice isnt it :)
btw, junior dr IPTB menyinggah :)

pemerhatiSejati said...

hi2! sem 3 eh? ya lah, this sem we spent most of the allowance to books. aduyai. tapi worth it lah sbb those books can still be used in the next, next semester=)even until we've graduated. semua tebal-tebal oo. hrp2, terbaca lah buku2 ni sume. hehe.

Post a Comment