Pages

Monday, July 18, 2011

Abacus.

What is abacus?
-Abacus tu apa ek?-


 this is the thing actually. abacus.


 okay, somebody wants to show her ring lor. haha.


 abacus model of the year. ain & lia. ceh, ceh, ceh.


 model lagi.

Okay. Semalam kami belajar cara mengira menggunakan abacus ni. Mula-mula macam payah je. Tapi berkat kesabaran dan step yang dipelajari 1 persatu, faham jugak akhirnya cara guna benda alah ni. Operasi yang digunakan ialah, tambah dan tolak. Tapi tak tau pulak kot lepas ni belajar operasi darab dan bahagi ke kan. 
Ni lah pengalaman pertama saya guna abacus. Selama ni pernah tengok je, tak pernah lagi try guna. At last, dapat juga belajar cara mengira guna abacus ni. Tenagar pengajar hari tu adalah Tuan Hj Safri. Berkesan pengajaran beliau sebab mostly, semua student faham.

Tentang abacus:
-manik yang di bahagian atas nilai nya ialah 5
-manik di bahagian bawah pula, nilainya ialah 1

All in all, saya telah mula memahami sedikit demi sedikit cara menggunakan abacus ni. Harap-harap saya akan ingat lagi cara guna abacus ni in a long term. Yo!


2 keyboard writings:

Mel Redzuan said...

harini tanya dah lupe~hihi
google cr abacus,blog ko yg kua~hadoi
apapn,thanx jgk!

pemerhatiSejati said...

haha. ni post lama ni. ak dh ingat2 lupa dah cara kira. kena beli agaknya bnda ni, bru bleh ingat lm2. haha

Post a Comment